категорії: музика блоґ-запис

Anathema

теґи: alternative-rock, and post-rock, art-rock, death/doom metal, new prog, progressive rock, музика

Вперше в Києві з сольним концертом виступила легендарна група Anathema. Anathema — британська рок-група, створена в Ліверпулі в далекому 1990 році. Стиль групи поступово змінювався от дет-дум-метала до прогресивного рока.В самому початку кар'єри група мала іншу назву – «Pagan angel» і лише через рік назва змінилась. Разом з двома британськими групами: Paradise Lost і My Dying Bride, група Anathema вважаються одними із основоположниками стиля дет-дум-метал.

 Група була створена в братами Кеванах в Ліверпулі. Ініціатором став старший брат Деніел. Тоді група носила им*я Pagan Angel (в перекладі з англи

ійського — «язичницький ангел»). В склад її входили брати Кеванах (Вінсент і Деніел грали на гітарах, Джемі – на бас-гітарі), вокаліст Даррен Уайт і ударник Джон Дуглас. В листопаді 1990-го команда записує своє перше демо An Illiad Of Woes. Для групи це було просто треніровка, вони записували демо виключно для себе і своїх знайомих. В цей же час група робить перші спроби виступів, граючи «на разігріві» вже відомих в той час дет-команд Paradise Lost і Bolt Thrower. Тоді назва групи змінюється на Anathema.

 

Перший альбом і концертні виступи.
Літом 1992 р. група починає запис свого першого альбома. Декілька композицій із нього передчасно виходять в виді міні-альбома The Crestfallen. Трошки пізніше, в лютому 1993 р. група представляє и сам дебютний альбом Serenades. Робота принесла групі популярність за межами рідного міста, критики прийняли альбом позитивними відгуками, а на американському каналі MTV «крутили» кліп на пісню «Sweet Tears». Крім «тяжких» композицій альбом містив і тендітну акустичну баладу «J’Ai Fait une Promesse» – перший досвід групи з жіночим вокалом, який згодом стане невід'ємною частиною музики групи. Після випуску альбому група починає виступати з концертами у Великобританії і набуває перший досвід виступів. У 1993 р. Anathema вперше виступає за межами батьківщини, проводяться концерти в Нідерландах і Бельгії.

У травні 1994 р. до виходу готовий міні-альбом Pentecost III, але через проблеми з звукозаписної студією Peaceville Records випуск диска збунтувався на невизначений термін. На початку 1995 р. диск все ж виходить, цього року вокаліст Даррен Уайт покидає склад групи (через творчі розбіжності) і створює свою власну групу The Blood Divine. Для групи знову настають важкі часи, склад не змінюється, а вокалістом стає Вінсент.

 

Новий етап.

 

З відходом Даррена Уайта починаються великі зміни в групі, змінюється стиль гри, група поступово відходить від традиційного дума. З кожним роком музика стає все більш спокійною. Саме з цього часу групу все частіше починають зрівнювати з Pink Floyd. Такий перехід ознаменувався випуском однієї з найвідоміших робіт групи: альбом The Silent Enigma, випущений в травні 1995 р., став одним з найбільш істотних творінь в історії Anathema і відкрив собою, по суті, новий жанр в музиці.

На підтримку альбому команда здійснила турне по найбільших містах Європи, по закінченні якого почалася підготовка нового альбому.

У листопаді 1996 р. виходить третій за рахунком повноцінний альбом Eternity. У роботі над ним група зазнає найбільшу кількість змін за свою історію. При створенні альбому виникли проблеми вибору студії, в якій буде відбуватися зведення запису, а також проблема сесійних музикантів, запрошених на запис. До запису був підключений клавішник Лес Сміт з групи Cradle Of Filth , а для виконання партій жіночого вокалу була запрошена Мішель Річфілд з групи Dominion. У 1996 році група випускає також і перше офіційне VHS відео A Vision Of A Dying Embrace із записом концерту, на якому виконувалися переважно композиції з альбому The Silent Enigma. В 1996-м групу покидає ударник Джон Дуглас (через проблеми з наркотиками). Заповнити склад новим ударником відразу не вдалося, у зв'язку з цим група пішла на компроміс, і замість повноформатного альбому були записані декілька каверів на пісні Pink Floyd.

Четверта повноформатна робота групи, логічно названа Alternative 4, побачила світло в 1998 р. і стала піком творчої активності Дункана Паттерсона, який написав значну частину музики і лірики. Альбом записувався за сприяння сесійного ударника з дружньої британської команди Solstice, а пісня-хіт Empty містила нехарактерну для групи партію драм-машини. Також з інновацій слід відзначити участь сесійного скрипки, яка внесла свій вклад в особливу атмосферу диска, – мабуть, ніколи більше група не звучала настільки кришталево-безвихідно, що підкреслювалося і збільшеною вокальною технікою Вінні, яка вряди-годи не залишила простору для жіночих партій . Крім того, Alternative 4 став першим альбомом, записаним в по-справжньому професійної студії, і останнім альбомом за участю Дункана Паттерсона, після виходу з групи організував успішний проект Antimatter, орієнтований на більш електронне звучання.

 

Поточний склад

* Вінсент Кеванах – вокал, гітара, вокодер
* Деніел Кеванах – гітара, вокал, клавішні
* Джемі Кеванах – бас-гітара
* Ліс Сміт – клавішні
* Джон Дуглас – ударні
* Лі Дуглас – жіночий вокал